Naučiť deti jesť zeleninu možno taky pomocou chutných omáčok a dipov

Leto je sezónou, kedy trhy so zeleninou prekypujú kvalitnými čerstvými plodmi. Navyše sa na stôl dostáva úroda z vlastných záhradiek. A zatiaľ čo dospelí chrochtajú blahom nad vlastnými paradajkami či uhorkami, smutne pozerajú na deti ohrnující nos.


Taká dobrá zelenina

Presvedčiť najmenší stravníkov na ochutnanie zdravých darov prírody môže pomôcť chutí korenistá omáčka. Podľa pensylvánskych expertov na výživu detí je to jedna metóda, ako zahrnúť do jedálnička najmenších viac zeleniny. Docentka Jennifer S. Savageová z Centra pre výskum detskej obezity pri Pennsylvania State University tvrdí, že nízkotučné omáčky s korením môžu výrazne pomôcť pri nabádanie detí konzumovať zeleninu. Malí stravníci totiž čerstvú zeleninu bez omáčky odmietnu trikrát častejšie než tú s omáčkou. Avšak je nevyhnutné, aby zálievkou nebola majonéza alebo tatárska omáčka, ale aby sa jednalo o preliv energeticky menej náročný. Úspešná s omáčkami na zelenine bola docentka Savageová v pokusoch s troch až päťročnými deťmi. Tie, ktorým podala zeleninu s chutnou omáčkou, konzumovali zeleninu trikrát častejšie ako rovesníci, ktorá nútila jesť zeleninu bez ničoho. "Už po štyroch testovacích sedeniach zjedli deti mnohonásobne viac zeleniny, pokiaľ k nej dostávali nejakú chutnú korenenú omáčku," tvrdí autorka experimentálne štúdie. Pracovala pri nej s 350 deťmi predškolského veku.


Zdieľajte tento článok prostredníctvom sociálnych sietí: